Neurodiverzita a podcast Deti bez návodu

Do života sa nám priplietla neurodiverzita – inakosť myslenia a vnímania. Krásna inšpiratívna odlišnosť; cenná, bystrá, prekvapivá, očiotvárajúca, vtipná, aj únavná. Vypočujte si náš podcast o našej rodine a neurodiverzite (ADHD, autizmus, Aspergerov syndróm) a živote v inakosti, ktorá nie je v pravom slova zmysle poruchou, ani ochorením, skôr občas náročným darom.

O našich aspie deťoch sme v tomto úprimnom a ľudskom rozhovore s Vierou Hincovou začali náš stále nekončiaci dialóg, dlhodobú spoluprácu s OZ Hans na sérií užitočných podcastov Kids without manual.

„Deti bez návodu je podcast o deťoch, nie len o špeciálnych deťoch s Aspergerovým syndrómom a autizmom. Tieto deti totiž od nás potrebujú to isté, čo ostatné deti, ale dávajú jasnejšie najavo, keď tieto potreby nenaplníme. Neponúkame zaručené návody, deti neprispôsobujeme schémam a škatuľkám. Napredovanie detí z našej skúsenosti, závisí viac od našej schopnosti otvoriť sa, učiť sa a meniť sa, než od schopnosti detí dosahovať ciele vo výkonových tabuľkách. Na naše deti neexistuje návod. Cez ich jedinečnosť, záujmy, cez radosť a zmysluplnosť spoločne hľadáme, ako napriek tomu neblúdiť.“

Všetky epizódy podcastu Deti bez návodu nájdete tu:

Podcast vzniká v spolupráci s OZ Hans and A Centrum.

Pekné počúvanie prajeme!

Kristína, Jan a Otakar