Deti sú náročný klient, no práve to nás bavilo najviac

Tento projekt sa týka aj našej rodiny. Kto nás pozná vie, že máme syna na individuálnom vzdelávaní. Nechodí do školy, pretože naše školy nie sú pre všetky deti. Učí sa samoriadene, podľa svojich záujmov. Snažíme sa pre neho vytvárať čo najviac príležitostí na stretávanie sa s kamarátmi, spoznávanie nových miest a situácií. No a práve pre komunitu detí okolo nás hľadáme priestor – Zázemie.

Nehľadáme priestor na formálne učenie, ani vzdelávaciu skupiny, ale priestor na stretnutie, hranie hier, rozprávanie, sociálne učenie. Deti v tejto komunite majú od 7 do 15 rokov a sú schopné dodržiavať pravidlá. Dobre vedia čo je sloboda a čo zodpovednosť. Viac o tom čo hľadáme a pre koho to je nájdete v tomto článku. Ak máte chuť, zdieľajte, možno projekt padne do oka niekomu, kto bude chcieť pomôcť.

Názov Zázemie vychádza z presvedčenia, že každý človek potrebuje v živote východiskový bod. Spočiatku je ním rodina, no neskôr sa pole rozšíri a deti začínajú so škôlkou a školou. Pre nás je týmto východiskovým bodom komunita rodín a priateľov. Z tohto zázemia naše deti rastú a vykračujú do sveta. Tu čerpajú silu, sebavedomie, podporu. Tu môžu experimentovať, robiť chyby, skúšať.

Logo vychádza z herného sveta, pripomína Minecraft ale aj rôzne logické a stolové hry, hlavolamy, či labyrinty. Farebnosť rovnako zodpovedá hernému svetu, nie je jej úlohou páčiť sa dospelým, ale deťom. Dá sa s ním ďalej hrať a meniť ho, podľa chuti a potreby.